قرارداد الکترونیک وکالت، در واقع یک وکالتنامه به شکل الکترونیکی است که در آن موضوع وکالت، مشخصات طرفین، حق الوکاله و همچنین وظایف وکیل دادگستری به طور دقیق ذکر شده و در آخر پس از توافق، طرفین باید آن را امضا کنند. بهتر است بدانید ثبت این قرارداد از طریق مراجعه به سامانه عدل ایران انجام میشود.
برای آشنایی با نحوه ثبت قرارداد وکالت به صورت الکترونیک و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید از یک وکیل تهران که تخصص کافی در این زمینه دارد کمک بگیرید و همچنین نسبت به موارد مهمی که در ادامه مقاله ذکر میشود بیتفاوت نباشید.
طریقه ثبت قرارداد الکترونیک وکالت
برای ثبت کردن قرارداد الکترونیک وکالت در اولین مرحله نیاز است به سامانه الکترونیک عدل ایران مراجعه کنید و با دقت رمز عبور، مشخصات و شماره کارت ملی خود را وارد نمایید. بعد از انجام دادن این کارها باید قسمت قرارداد الکترونیک را انتخاب نمایید و تمام کادرهای خواسته شده را به طور دقیق تکمیل کنید.
دقت داشته باشید در صفحه هر موکل، مشخصات مخصوص وکیل ذکر شده و اگر زمانی قصد افزایش دادن تعداد وکلا را داشته باشید، میتوانید با انتخاب قسمت مربوطه مشخصات وکیل مورد نظر خود را نیز وارد نمایید.
تمام اشخاصی که قصد ثبت این قرارداد مهم را دارند، باید از قبل اقدام به نام نویسی در سامانه ثنا کرده باشند. جهت ورود به سامانه قرارداد الکترونیک وکالت، هر کسی دارای یک رمز عبور مشخص است که نباید آن را در اختیار هر کسی قرار دهید.
برای شناسایی افراد نیز کافی است از طریق سامانه اینترنتی مورد نظر، اقدام نمود و خیلی راحت شناسهشان را مشاهده کرد. در مرحله بعدی وکیل در تهران یا هر جای دیگری، باید نوع وکالت را به طور دقیق مشخص کند. نوع وکالت به طور معمول میتواند عادی، معاضدتی، تسخیری و یا تبرعی باشد.
هنگامی که تمام این اقدامات را به طور کامل انجام دادید، باید اصحاب دعوا تعیین شود. طرفین دعوا امکان دارد شخص حقوقی یا حقیقی باشد و وکیل با وارد نمودن مشخصات ایشان، طرفین دعوا را مشخص مینماید.
گاهی اوقات امکان دارد ثبت قرارداد از طریق نماینده موکل صورت بگیرد. دقت داشته باشید اگر موکل محجور باشد، قیم او و اگر موکل صغیر باشد ولی قانونی او باید جهت ثبت قرارداد الکترونیک وکالت اقدامات لازم را انجام دهد. در صورتی که طرف دعوا یک شخص حقوقی باشد نیز نماینده قانونی ایشان میتواند قرارداد وکالت را به راحتی و بدون محدودیت ثبت نماید.
اگر نماینده قرارداد را تنظیم کند، امضا نماینده و موکل هر دو لازم است و حتما هم هر کدام باید از قبل در سامانه ثنا ثبت نام کرده باشند. از جمله مواردی که در قرارداد باید حتما نسبت به تکمیل آن اقدام نمایید، تعیین موضوع است. معمولا در صفحه مربوطه یکسری موضوعات مختلف ذکر میشود اما و اگر موضوع وکالتتان در بین موارد پیش بینی شده نبود، میتوانید آن را خودتان وارد کنید.
در قدم بعدی باید اختیارات وکیل مشخص شود، در اصل وکیل با توافقی که از قبل با موکل داشته این بخش را کامل میکند. در مرحله بعد جهت تجدید نظر خواهی، یکی از اختیاراتی که موکل برای وکیل خود در نظر میگیرد، فرجام خواهی است. فراموش نکنید اجازه گذشت و صلح در مورد موضوع پرونده، از جمله موارد مهمی بوده که باید حتما در قرارداد ذکر شود.
از آن جایی که عملکرد وکیل خارج از قرارداد به عنوان تخلف حساب میشود، باید این قسمت با دقت بالایی تکمیل شود. در اکثر مواقع مشاهده قرارداد وکالت توسط شخص موکل پیش از ثبت کردن نهایی قرارداد، میتواند خیلی سریع این اطمینان را فراهم کند.
یکی دیگر از بخشهای مهم در قرارداد الکترونیک وکالت حق الوکاله بوده که باید با توافق موکل و وکیل، مبلغ مورد نظر ذکر شود. حق الوکاله میتواند به صورت غیر نقد و نقدی در نظر گرفته شود. توجه داشته باشید نوع آن باید در سامانه مورد نظر وارد شود.
ثبت مبلغ حق الوکاله به طور معمول در راستای شفاف سازی مالی صورت میگیرد و میتواند برای موکل و دیگر طرفین قرارداد باعث اطمینان خاطر شود. در مرحله بعدی امکان ثبت موقت قرارداد فراهم میشود و شما میتوانید خیلی راحت شماره قرارداد را برای خود دریافت کنید.
برای مشخص کردن چارچوب یا شکل قرارداد، کافی است چاپ پیش نویس قرارداد را انتخاب نمایید. فراموش نکنید امضا موکل و وکیل باید به شکل الکترونیکی ثبت شود. اگر وکیل قصد ثبت نمودن قرارداد الکترونیک وکالت را دارد، باید امضای خود را درج کند اما برای درج کردن امضا موکل باید اول شماره او را وارد نماید.
بعد از وارد کردن شماره موکل، یک کد برای او فرستاده خواهد شد که موکل باید آن را در اختیار وکیل قرار دهند تا از این طریق با وارد کردن کد در سامانه، به درج امضا موکل بپردازند. پیش از این که موکل کد را برای وکیل بفرستد، امکان مشاهده کردن قرارداد توسط موکل نیز وجود دارد.
موکل باید با مراجعه به سامانه عدل ایران و بررسی متن وکالتنامه، حدود اختیارات سایر طرفین و وکیل را به خوبی بررسی کند و بعد از آن، کد را در اختیار وکیل قرار دهد. در آخر برای ثبت نهایی، یک کد رهگیری در اختیار وکیل گذاشته خواهد شد و وکیل میتواند یک نسخه از قرارداد را چاپ کند و در اختیار موکل قرار دهد.
نکات مهم برای ثبت قرارداد الکترونیک وکالت
- اگر در قرارداد الکترونیک وکالت چند وکیل وجود داشت، برای مشخص کردن سهم هر کدام باید بر روی گزینه افزودن همه وکلا کلیک کنید و سپس اقدامات لازم را انجام دهید.
- توجه داشته باشید پس از تأیید نهایی، به هیچ عنوان امکان باطل کردن قرارداد وجود ندارد و در صورت استعفا باید با ارسال لایحه به شعبه مورد نظر اطلاع دهید.
- برای استعلام قرارداد مورد نظر میتوانید در شعب دادسراها و دادگاهها، استعلام بگیرید.
- شما میتوانید برای به دست آوردن نتیجهای بهتر، انجام این کار را به دست وکیلی خبره بسپارید.
- سعی کردن اطلاعات شخصی خود را به درستی وارد نمایید تا بعدا به مشکل برنخورید.
موارد قید شده در قرارداد الکترونیک وکالت
در قرارداد الکترونیک وکالت نیز مانند سایر قراردادها، یکسری موارد مهم ذکر شده که لازم است قبل از ثبت قرارداد به خوبی آنها را بشناسید. در بخش اول این قرارداد مهم، وکیل باید به سامانه خدمات الکترونیک قضایی کارشناسان و وکلا وارد شود و شماره ملی، رمز شخصی و رمز موقت گزینه ثبت قرارداد را انتخاب نماید.
در مرحله بعد اطلاعات موکل خواسته شده و باید کد ملی و تاریخ تولد او به طور دقیق ثبت شود. قسمت بعدی مربوط به طرفین دعوا میشود و در آن باید طرفین را به طور کامل معرفی کرد. اگر اطلاعات کافی از یکی از طرفین دعوا نداشتید، میتوانید به راحتی با وارد نمودن تاریخ تولد شخص مورد نظر در سامانه ثبت ثنا، اطلاعات لازم را خیلی سریع بازیابی نمایید. در آخر هم حدود اختیارات وکیل و مبلغ پرداخت جهت انجام پرونده باید دقیق مشخص شود.
کلام آخر
همان طور که متوجه شدید قرارداد الکترونیک وکالت، یک قرارداد مهم بوده و نباید بدون آگاهی کافی اقدام به ثبت آن نمایید زیرا کوچک ترین خطا در این زمینه میتواند مشکلات زیادی را به وجود آورد. به همین خاطر اگر تا به حال تجربه تنظیم چنین قراردادهایی را نداشتهاید، بهتر است از یک وکیل در تهران با مهارت کافی کمک بگیرید و تمام اقدامات لازم را به شکل اصولی انجام دهید.
دیدگاه شما