به گزارش پایگاه خبری نشان :

همه روش های موجود با یکدیگر یکسان و برابر نیستند. آیا تا به حال شده است که بخواهید یک روش مطالعه بهینه سازی شده داشته باشید؟ اگر شبیه به دانش آموزان دیگر هستید، احتمالاً پاسخ شما به این سوال نه است. اگرچه هیچ دلیل خاصی برای این موضوع وجود ندارد.

 

فقط باید یاد بگیرید که چگونه عادات مطالعه خود را تغییر دهید تا نتایج هم به مرور زمان تغییر کند. روش PQRST یک تکنیک ارزشمند برای افزایش مهارت های مطالعه است. ("Preview" مرور اجمالی، "Question" سوال، "Read" خواندن، "Self-recitation" تلقین و تکرار "Test" آزمون است) بیشتر آشنا شوید.

 

روش PQRST چیست و توسط چه کسی ابداع شد؟

این روش توسط توماس و اچ.ای رابینسون، اسپاک و برگ و آر.پی رابینسون ابداع شده است و هدف آن کمک به دانش آموزان است تا بتوانند اطلاعات را بهتر جمع آوری کرده و در حافظه بلند مدت خود بسپارند.

شیوه مطالعه PQRST، یک روش فوق العاده برای مطالعه بدون فراموشی می باشد که با استفاده از آن، می توانید مطالب را خیلی زود به خاطر بسپارید و آنها را در حافظه بلند مدت خود ذخیره نمایید.

مراحل شیوه مطالعه PQRST

این روش از پنج مرحله تشکیل شده است که شامل موارد زیر است:

نگاه کلی

فهم موضوع کلی که یک چهارچوب ارزشمند را در اختیار قرار می دهد. باید یک نگاه کلی به مطلب داشته باشید و با مقدمه کار را شروع کنید. تیترها و مقدمه هر بخش را مطالعه کنید. عکس ها را ببینید و خلاصه هر فصل را بخوانید و در مورد هر یک از نکاتی که در این خلاصه آمده است تامل کرد.

دستاورد این مرحله، به دست آوردن دید کلی نسبت به عناوین فصل ها و نحوه سازماندهی آنهاست. خواندن دقیق خلاصه مطالب هر فصل، پیش از خواندن آن، بهره وری مطالعه را بسیار بیشتر می کند. خواندن خلاصه هر فصل سبب می شود که کل مطالب آن در ذهن سازماندهی شود.

سوال

بعد از این که نگاه کلی به متن انداختید، یک دقیقه را مشخص کنید و هدف فصل را مورد بررسی قرار دهید. این که قرار است چه چیزی یاد بگیرید. هرچقدر که ذهن شما تکامل یافته تر باشد، در نتیجه راحت تر می توانید از مواد آموزشی استفاده کنید. سوالات خود را بنویسید تا بعدا بتوانید به آن مراجعه کنید.

خواندن

خواندن یکی از مهم ترین بخش های این روش است و جزء مرحله سوم این فرایند محسوب می شود. دو مرحله قبلی هم بخش مهمی برای افزایش زمان خواندن هستند. سعی کنید معنی کلی مطلب را بفهمید. به آرامی آن را مطالعه کنید. مواد آموزشی جدید و موضوعات جدید را به یکدیگر ربط دهید.

قسمت های مورد نظر را خط بکشید و جاهایی را که می خواهید هایلایت کنید. فعلاً در مرحله سوم نت برداری نکنید و به جای آن سعی کنید کل بخش را بخوانید. دوباره به بخش سوالاتی که داشتید، برگردید و آن را بررسی کنید. در این مرحله، هدف این است که واژه ها یا مطالب اصلی متن مشخص شود تا بعد بتوانید آنها را مرور کنید.

خلاصه برداری

زمانی که خواندن فصل ها را انجام می دهید، موقعیت خوبی برای بازتاب ایده های اصلی است. اگر برایتان ممکن است چیزی را که یاد گرفته اید، با صدای بلند برای خودتان تکرار کنید تا راحت تر آن را به خاطر بسپارید. اکنون زمان خلاصه برداری و نوت برداری است.

این فرآیند می تواند هر چیزی را از پاسخ دادن به سوالات، لیست کردن، مفاهیم کلیدی و عوض کردن عبارات برای نکات اصلی با کلمات جدید و مخصوص به خودتان را شامل شود.

درس پس دادن به خود، روش بسیار موثری برای تثبیت مطالب در حافظه است. اگر نمی توانید مفاهیم را به خاطر بیاورید، دوباره سرفصل را مطالعه کنید. فقط بعد از اینکه آن را کاملا متوجه شدید، زمان رفتن به مرحله آخر است.

تست یا امتحان

اکنون زمان این است چیزی را که یاد گرفته اید، به طور کامل ببینید. هر گونه نکاتی را مرور کنید، دوباره خلاصه فصل را بخوانید و ببینید که این قسمت ها چگونه به یکدیگر مرتبط می شوند. آیا می توانید ایده های اصلی متن را به یاد بیاورید؟

امتحان گرفتن از خود، روش های مختلفی دارد که شامل مرور کردن سوالاتتان و نوشتن خلاصه می باشد. همچنین امتحان گرفتن از شما توسط فرد دیگر هم جزء مراحل خواهد بود. به خاطر این که بسیاری از کتاب های متنی از راه مشخص ترتیب بندی شده اند، این روش یک روش آکادمیک برای خواندن محسوب می شود.

بخش نگاه کلی و امتحان گرفتن جزء بخش های مهم محسوب می شود اما سه مرحله میانی برای هر فرد ممکن است فواید مختلفی را به جا بگذارد.

نکته مهم

 

بروز اضطراب امتحان به دلیل عدم رعایت قواعد مراحل چهارم و پنجم است. یعنی همانطور که در این بخش از نمناک می خوانید چون فراگیرنده، مطالب مطالعه شده را در ذهن خود سازماندهی نکرده و میزان تسلط خود بر محتوای درسی را نمی داند، احساس اضطراب استرس و نگرانی می کند. استفاده از این روش مستلزم تمرین و تکرار است، و به صبر و حوصله و اراده قوی نیازمند است.

اهمیت مطالعه به روش PQRST

مطالعه کتاب در زندگی تاثیرگذار است و باعث می شود که کیفیت زندگی شما از هر لحاظ بهتر شود. مطالعه سبب تقویت حافظه کوتاه مدت می شود. مغز و حافظه برای پیشرفت باید کار کنند، مطالعه با ارسال مداوم اطلاعات باعث می شود که کارایی حافظه به شدت افزایش یابد و حافظه تقویت شود.

شیوه مطالعه صحیح میزان یادگیری را افزایش می دهد وزمان مطالعه را کاهش می دهد و مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانی تر می کند.

اگرخواندن کتاب، برای شما آسان نیست این روش صحیح مطالعه را بیاموزید تا تغییر بزرگی در زندگی خود ایجاد کنید. شاید خواندن کتاب کار خسته کننده ای باشد اما این روش به دانش آموزان کمک می کند که فعال باقی بمانند و بتوانند در مرحله یادگیری نتیجه بهتری را داشته باشند.

نکاتی که باید در مطالعه رعایت کنید

  • برنامه مطالعه را طوری طراحی کنید که انعطاف پذیر باشد.
  • به خود استراحت بدهید.
  • بیشتر از یک ساعت مطالعه نکنید.
  • مطالعه را به شب امتحان موکول نکنید.
  • با خط کشیدن زیر مطالب مهم هنگام مطالعه تمرکز خود را افزایش دهید.
  • موارد آموزشی را پس از اتمام کلاسها مرور کنید تا بازده یادگیری شما افزایش یابد.
  • در ساعاتی که کارآیی بیشتری دارید، مطالب پیچیده تر را مطالعه کنید.
  • مطالب آسانتر را در اوقات غیر مولد می توانید انجام دهید.
  • مطلب بسیار مشابه را با هم مطالعه نکنید. مثلا در یک روز دروس متفاوتی مطالعه نمایید.

نمناک