به گزارش پایگاه خبری نشان :

معاینه فنی برای خودروها لازم و ضروری است. معاینه فنی در واقع به فرایند بررسی سلامت خودرو گفته می‌شود که باید توسط مراکز معتبری مورد ارزیابی قرار گیرند.  مراکز معاینه فنی تمام قطعات و اجزای خوردرو و نحوه کار آنها را مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهند و براساس معاینه فنی گزارشی مبنی بر سلامت یا عدم سلامت خودرو و کارکرد آن به مالک عرضه می کنند. دارندگان خودرو باید با داشتن مدارک موردنیاز به این مراکز مراجعه کنند تا برگه معاینه فنی را بگیرند.

استعلام معاینه فنی خودرو

مالکان خودروهای سبک و سنگین، جهت آگاهی از وضعیت معاینه فنی خودروهای خود می توانند با استفاده از VIN از سامانه استعلام سیمفا آخرین وضیعت معاینه فنی خودروی خود اطلاع پیدا کنند.

مدارک مورد نیاز برای گرفتن معاینه فنی

هنگامی‌که ماشین را برای معاینه فنی می‌برید، حتما مدارک لازم برای معاینه فنی را با خودتان همراه داشته باشید. این مدارک عبارت‌اند از:

      اصل کارت یا سند خودرو

      فرم تشخیص عیوب ظاهری.

معاینه فنی

مراحل معاینه فنی؛ چه مواردی برای اخذ معاینه فنی بررسی می‌شوند؟

در بدو ورود ابتدا پلاک خودروی شما را با دوربین مخصوص می‌خوانند و پس از ثبت اطلاعاتتان، خودرو را پذیرش می‌کنند. پس از این مرحله معاینه فنی خودرو را آغاز می‌کنند. این فرایند شامل چند مرحله است:

 

مرحله اول معاینه فنی: بازرسی چشمی

اولین مرحله معاینه فنی خودرو، بازرسی چشمی است که در آن خودرو را از نظر ظاهری بررسی می‌کنند. مواردی‌که در بازرسی چشمی مورد بررسی قرار می‌گیرند شامل موارد زیر است:

      آینه‌ها

      شیشه‌ها

      برف ‌پاک‌کن

      سالم بودن بوقِ خودرو

      داشتن کمربند ایمنی

      بدنه (که نباید دفرمه باشد)

      میزان پوسیدگی بدنه

      وضعیت لاستیک‌ها

      صدای اگزوز

      دود خروجی از اگزوز

      متعلقات اضافی بدنه

      چراغ‌های نور‌پایین و نوربالا

      چراغ راهنما

      چراغ عقب (ترمز/ دنده عقب/ خطر/ چراغ پلاک)

      طلق چراغ‌های عقب

نکته: در همین مرحله لوازم و تجهیزات بسته‌شده روی خودرو هم بررسی می‌شوند. اگر غیراستاندارد باشند، اعلام مردودی می‌کنند. برای نمونه می‌توان به نصب‌کردن بوق نامتعارف یا رینگ‌اسپرت اشاره کرد.

معاینه فنی

مرحله دوم معاینه فنی: آزمون آلایندگی

در این مرحله با کمک دستگاه مخصوص، میزان آلایندگی گازهای خروجی از اگزوز را اندازه می‌گیرند که از حد مجاز تعیین‌شده بالاتر نباشد. اگر خودروی شما هوا را بیش‌ازحد آلوده می‌کند نمی‌توانید معاینه فنی بگیرید. گازهای دی‌اکسیدکربن، مونواکسیدکربن و نظایر آنها جزو آلاینده‌های هوا هستند که اگر میزان آنها زیاد تشخیص داده شود برابر است با مردود شدن خودروی شما.

مرحله سوم معاینه فنی: آزمون کمک فنرها

در این مرحله، کمک فنرها را با دستگاه مخصوص که نتیجه آزمون را هم به‌صورت عددی و هم به‌شکل گرافیکی ثبت می‌کند آزمایش می‌کنند. تمام کمک فنرهای عقب و جلو بررسی می‌شود. اگر مشکلی در هر یک از کمک فنرها وجود داشته باشد احتمال اینکه ماشین در پیچ جاده واژگون شود وجود دارد. به همین دلیل این آزمون اهمیت زیادی دارد.

مرحله چهارم معاینه فنی: آزمون ترمزها

در این مرحله، ترمزها را بررسی می‌کنند تا حد نهایی شتاب ترمزگیری خودرو را به منظور ارزیابی وضعیت سیستم ترمز محاسبه کنند. علاوه‌بر آن، عملکرد ترمز دستی را هم بررسی خواهند کرد. نو بودن لنت‌ها و استفاده از روغن ترمز مناسب می‌تواند در به سلامت گذشتن از این مرحله کمک‌کننده باشد!

مرحله پنجم معاینه فنی: آزمون سیستم تعلیق

در این مرحله، با دستگاه سیستم تعلیق خودرو را تحت فشار قرار می‌دهند تا عملکرد آن را بررسی کنند. اتصالات و قطعات این سیستم باید محکم باشند وگرنه خودرو مردود می‌شود.

مرحله ششم معاینه فنی: آزمون سلامت چراغ‌ها

در این مرحله چراغ‌های خودرو را بررسی می‌کنند که ببینند آیا نور با زاویه و شدت مناسب انتشار می‌یابد یا نه. همچنین جهت نوربالا و نورپایین و برد آن (یعنی تا چه مسافتی از مسیر را روشن می‌کنند) را ارزیابی می‌کنند.

مرحله هفتم معاینه فنی: هم‌راستایی چرخ‌ها

این مرحله برای اندازه‌گیری میزان انحراف جانبی خودرو به ازای هر ۱۰۰۰ متر است که اگر بیشتر از ۷ متر باشد، خودرو مردود می‌شود. به‌عبارت ساده‌تر، هنگام رانندگی فرمان خودرو را رها کنید. اگر جلوبندی و فرمان خودرو تنظیم باشد، خودرو در هر یک کیلومتر نباید بیشتر از ۷ متر انحراف پیدا کند. در این مرحله میزان باز یا بسته بودن دهانه چرخ‌های خودرو را هم بررسی می‌کنند.

معاینه فنی

چه خودروهایی باید سال آینده معاینه فنی شوند؟

حسین مقدم مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودرو های شهر تهران درباره اینکه سال آینده کدام خودروها مشمول معاینه فنی خواهند بود، گفت: در سال آینده خودروهای تولید داخل ۱۳۹۵ و ماقبل، خودروهای وارداتی سال ۲۰۱۶ و ماقبل و خودروهای عمومی تولید ۹۸ و ماقبل مشمول معاینه فنی خواهند بود و از مالکین این خودروها درخواست می‌شود هر چه سریع تر نسبت به اخذ معاینه فنی خودروی خود اقدام و انجام معاینه فنی را به روزهای پایانی سال و یا ایام ۱۵ روز ابتدایی فروردین سال آینده موکول نکنند.

وی افزود: شهروندان می‌توانند جهت مدیریت زمان و به حداقل رساندن معطلی با استفاده از سیستم نوبت‌دهی اینترنتی با تعیین وقت قبلی به مرکز مورد نظر مراجعه کنند که این سامانه در حال حاضر از طریق سامانه تهران من و سایت ستاد معاینه فنی خودروهای تهران در دسترس است.

مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای شهر تهران ادامه داد: جهت تسهیل در ارائه خدمات به شهروندان مرکز معاینه فنی نیایش از دو هفته گذشته در روزهای جمعه از ساعت ۷: ۳۰ تا ۱۴ فعال است و مراجعه‌کنندگان می‌توانند تنها از طریق نوبت‌دهی اینترنتی در روز جمعه به این مرکز مراجعه کنند.

وی گفت: این مرکز در روز جمعه پذیرش حضوری نداشته و مراجعه تنها از طریق نوبت دهی اینترنتی امکان پذیر است.علاوه بر این مرکز تعدادی از مراکز نظیر بیهقی و آبشناسان در روزهای جمعه فعال است که شهروندان می توانند جهت آگاهی از آخرین وضعیت فعالیت مراکز به سایت ستاد معاینه فنی خودروهای تهران مراجعه کنند.

مقدم خاطرنشان کرد: از ابتدای سال تا کنون ۱ میلیون و ۵۷۰ هزار دستگاه خودرو به مراکز معاینه فنی شهر تهران مراجعه کرده که در مقایسه با سال گذشته تغییری نداشته است. در حال حاضر روزانه ۶ هزار دستگاه خودرو به مراکز معاینه فنی شهر تهران مراجعه می نمایند و وضعیت مراجعات در شرایط عادی قرار دارد و تقریبا همه مراکز فاقد صف انتظار هستند. ضمنا سامانه‌ای در سایت ستاد معاینه فنی به نام سامانه مدت انتظار پیش بینی شده که شهروندان با مراجعه به آن می توانند از طول صف و مدت انتظارو همچنین موقعیت مکانی هر مرکز مطلع شوند.

وی بیان داشت: در خصوص فعالیت واحدهای سیار کنترل کنار جاده ای، از ابتدای شروع طرح در سال ۹۹ از ۱۱ آبان تا کنون، ۱۱۱۳ دستگاه خودرو مورد ارزیابی قرار گرفته که ۸۶ درصد دارای معاینه فنی و ۱۴درصد فاقد معاینه فنی بوده اند. همچنین پس از آزمون مجدد آلایندگی همه خودروها ۲۵ درصد در آزمون آلایندگی مردود شده اند.

مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای شهر تهران یادآور شد: امسال در این طرح که باهدف پایش مضاعف وضعیت آلایندگی خودروهای سنگین در سطح شهر با مشارکت پلیس با تشدید آلودگی هوا در شش دوم سال انجام می شود، معاینه فنی ۱۹۱ دستگاه خودرو ابطال و ۳۴۵ راننده خودرو به علت نداشتن معاینه فنی و یا دودزا بودن توسط پلیس جریمه شده است.

وی بیان داشت: شهروندان جهت اطلاع از آخرین وضعیت کاری مراکز، قبل از مراجعه به سایت رسمی ستاد معاینه فنی خودروهای تهران مراجعه کنند همچنین شهروندان در مدت زمان اداری می توانند در صورت داشتن سوال با سامانه پاسخگو ۹۶۰۰۶۰۰۰ تماس بگیرند.