به گزارش پایگاه خبری نشان :

اتفاقات مهمی در انتظار بازار خودرو است و ممکن است سال ۱۴۰۰ کاملا متفاوت با ۹۹ باشد. یکی از موارد مهمی که در این خصوص مطرح می‌شود احتمال بازگشت ایران به برجام و آزادسازی واردات خودرو است. در خصوص واردات خودرو طی سال ۹۹ شایعات مختلفی مطرح شد و این احتمال می‌رود که دولت جدید بالاخره به این ممنوعیت خاتمه دهد.

عدم آزادسازی واردات خودرو از یک طرف و از طرف دیگر رفتن شرکت های خودروسازی پژو و رنو از ایران باعث شد که تنوع بازار خودروی ایران به شدت کم شود و همچنین قیمت ها نیز به شدت در سال ۹۹ افزایشی شد. شرایط به حدی وخیم شد که قدرت خرید مردم بسیار پایین آمد و کاملا بازار وارد رکود شد. حال این سوال مطرح می‌شود که آینده بازار و صنعت خودرو در سال ۱۴۰۰ چطور خواهد بود و آیا دوباره قیمت ها افزایش می‌یابد؟ برای بررسی بیشتر این موضوع گفت و گویی با حسن کریمی سنجری، کارشناس حوزه خودرو انجام دادیم که در ادامه گزارش مشروح آن را می‌خوانید:

سنجری ابتدا اظهار کرد: چندین پارامتر در وضعیت قیمت خودروها در ۱۴۰۰ تاثیرگذار است. یک سری بحث ها مربوط به اقتصاد کلان مملکت است و بحث دیگر مرتبط با مسائل سیاسی و اقتصاد خودرو می‌شود. ریشه اصلی شاخص های اقتصادی نیز در فعل و انفعالات سیاسی است. اگر اتفاق خوبی در بحث سیاسی مانند تحریم ها بیفتد شاخص های اقتصادی بهبود می‌یابد.

وی ادامه داد: باید در نظر داشت که شرایط قانون گذاری در حوزه واردات و تعرفه های خودرو چگونه خواهد بود؟ همچنین توان شرکت های خودروساز در عرضه خودرو در سال ۱۴۰۰ چقدر است؟ آیا ما آنقدر توان داریم که بتوانیم به میزان تولیدات سال ۱۳۹۶ برسیم؟ بعد از سال ۹۶ یک سری از شرکای تجاری و خارجی ایران را ترک کردند خلا تولیدات آن ها وجود دارد. ما هنوز نتوانستیم آمار تولید را به ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه سال ۹۶ برسانیم. حتی در سال ۹۹ هم که سال جهش تولید بود به چنین رقمی نرسیدیم و نهایت یک میلیون دستگاه تولید شد.

آینده قیمت خودرو در ۱۴۰۰

این کارشناس خودرو در ادامه درباره اثر تورم روی قیمت خودرو توضیحاتی داد و گفت: ما در سال ۱۴۰۰ مانند سال ۹۹ باز هم دچار تورم هستیم و این تورم نمی‌تواند کمتر از ۳۵ الی ۴۰ درصد باشد. وقتی تورم ۳۵ درصدی داشته باشیم طبیعتا روی قیمت دارایی ها تاثیر می‌گذارد. احتمال این که قیمت خودرو در سال ۱۴۰۰ در صورت تثبیت شرایط بالاتر رود وجود دارد. البته تورم یکی از المان های موثر در قیمت خودرو است و موارد دیگر مانند نرخ ارز و میزان عرضه و تقاضا نیز موثر است. اگر سایر موارد را در نظر نگیریم همین تورم می‌تواند قیمت خودرو را تا ۳۰ الی ۴۰ درصد بالا ببرد.

واردات خودرو از کره جنوبی؟

سنجری درباره واردات خودرو در ۱۴۰۰ نیز گفت: واردات خودرو ریشه در توان ارزی کشور دارد. دلیل ممنوعیت واردات نیز به همین ذخایر ارزی برمی‌گردد و در شرایط تحریم صلاح نیست ارز مملکت برای اینگونه موارد خرج شود. اگر ممنوعیت واردات را بخواهیم برداریم باید یک اتفاق دیگری بیفتد و بتوانیم نفت بفروشیم. زمانی این کار انجام می‌شود که در تعاملات سیاسی اتفاقات مثبتی بیفتد. البته آزادسازی پول های بلوکه شده ایران نیز می‌تواند در این زمینه تاثیر بگذارد. با این وجود ممکن است آزادسازی پول های ایران در کره جنوبی نیز مشروط باشد و ممکن است آن ها خودرو به ما بدهند. در صورتی که این پول به صورت نقد به ایران داده شود دولت آن را برای واردات خودرو خرج نمی‌کند و صرف موارد اساسی مانند دارو و غذا می‌شود. در گذشته نیز بخشی از پول های ایران در کره جنوبی به صورت عرضه خودروهای هیوندای به ایران صورت گرفت. سانتافه های زیادی به ایران از همین طریق وارد شد.

وی در پایان در خصوص بازگشت به برجام نیز اظهار کرد: در مورد برجام اگر اتفاقی بیفتد هم شرکای تجاری صنعت خودرو به ایران برمی‌گردند و هم درآمد ارزی ایجاد می‌شود. در نتیجه از این طریق نیز ممکن است احتمال آزادسازی واردات خودرو وجود داشته باشد.